Is het normaal hoe mijn kind zich ontwikkelt? De ontwikkeling van kinderen 0-12 jaar verloopt niet altijd hetzelfde, maar wanneer is het afwijkend, heeft het een label en specialistische hulp en benadering nodig? Misschien ben je op deze pagina belandt zoekende naar antwoorden op de vele brandende vragen die je hebt over jouw kind. Want wat je ook doet, probeert, niet doet, zegt, niet zegt; niets werkt…. Je twijfelt aan jezelf, is het mijn schuld? Stel ik te weinig grenzen, ben ik niet consequent genoeg? Is mijn kind wel veilig gehecht? Ik doe toch precies wat de boekjes me vertellen? Waarom werkt het niet????
Het eerste wat ik graag zou willen meegeven aan eenieder die dit leest is dit: Neem het gedrag van je kind niet persoonlijk! Gedrag is communicatie en onze autonome kinderen vertellen ons dat ze ‘het’ niet kunnen. Hun brein raakt overbelast van de eisen die het aanwezig zijn in hun eigen leven van hen vraagt.
Onze kinderen ontwikkelen zich op geheel eigen wijze en op hun tempo. Sluiten we daar niet op aan, ontstaat er een overbelasting, meltdowns en kan er zelfs een burn-out en trauma ontstaan.
Clara, Olivia en Paula
Clara als dreumes, Olivia als peuter en Paula op school geven een voorbeeld van hoe het leven met een jong kind met PDA eruit kan zien. Geen enkel kind en zo ook geen enkele PDA’er of autonoom kind is hetzelfde. Misschien herken je jouw kind of misschien ook helemaal niet, dit is 1 mogelijk verloop van de ontwikkeling en dient als voorbeeld. Voel je vrij om vragen te stellen of jouw ervaring te delen. “It takes a village to raise a child’, laten we er met elkaar voor elkaar en onze kinderen zijn, oordeelvrij en open.