Hygiëne

Hygiëne.. dat is ook wel echt een dingetje.. Sommige autonome kinderen vinden het verschrikkelijk om ‘vies’ te zijn. Tegelijk vinden ze het in bad gaan of douchen net zo verschrikkelijk. Ze willen schoon zijn, maar daar niets voor moeten doen, zij willen beslissen wanneer ze dat doen en niet omdat het nodig is. Douchen is een complete overvraging en overprikkeling van een reeks aaneengesloten ‘demands’ om tot het gewenste resultaat te komen. Kriebelbeestjes, luizen, wormpjes, bacteriën of schimmels, ze kunnen er als de dood voor zijn.

Hygiëne en tanden poetsen

Tanden poetsen idem.. ze weten best dat het goed is, willen het ook best wel doen, maar elke dag is het weer een strijd met zichzelf aangaan om het ook daadwerkelijk te doen en vervolgens in de twijfel te schieten of ze het wel goed genoeg hebben gedaan en of ze nu gaatjes hebben omdat ze het een keertje niet of minder hebben gedaan.

Vroeger deed ik er alles om tanden te kunnen poetsen, boos, vriendelijk, met humor, ik wilde dat mijn kind haar tanden poetste. Nu laat ik het los. Ik weet dat ze het doet als ze het kan.

Hygiëne en douchen

Zo ook met douchen, meltdowns kunnen enorm zijn om tot douchen te kunnen komen. Leg er geen druk op, als ze het kunnen is het prima en anders is het ook prima. ‘Maar dan stink ik’, kan er dan komen. ‘Zal ik ook niet douchen, dan stink ik ook’. Humor, afleiding van de stress, het moeten. Naast je kind staan. Als de stress nog op het kieppunt staat, kun je vragen of er iets is wat je kan doen om te helpen, of waar je kind nu precies tegenaan loopt. Dan denk je met hen mee, soms triggert dat juist de meltdown en is de tip om je niet terug uit het contact te trekken, maar wel uit het hen willen helpen.

Soms komen ze dan zelf met een oplossing zoals bijvoorbeeld hun haar boven het bad laten douchen door de ouder of verzorger en gaan ze zelf op een ander moment in bad of onder de douche om hun lijf te wassen. Er is geen 1 weg of methode die werkt. Het is steeds in contact blijven, jouw rust bewaren en accepteren dat de meltdown er soms toch is. En dan erna weer met een schone lei verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *