Voeding

Autonomie en voeding is vaak een groot thema. Gaat het goed, dan gaat het goed. Gaat het niet goed, dan gaat het ook echt niet goed.

Zorg dat je altijd iets voor ze binnen handbereik hebt liggen

Wat erg belangrijk is, is dat als je kind honger heeft of aangeeft iets te willen eten, je beter meteen iets kan geven. Wachten tot het eten klaar is, is erg lastig. Binnen hun fundamentele drang naar autonomie hebben onze kinderen de vrije hand nodig om eten te kunnen pakken als ze dat willen.

Waar je wel invloed op hebt (met name als ze nog jong zijn)is dat de keuzes verantwoord zijn, wat je niet koopt, kun je ook niet eten.. Ze hebben wel vaak zo hun voorkeuren. Je kunt ervoor zorgen dat je dat altijd in huis hebt, maar… ook deze voorkeuren veranderen nog wel eens. Had ik een hele voorraad van haar favoriete broodbeleg, was dat van het ene op het andere moment ineens niet meer goed. Dan ging ik op zoek naar wat dan wel en haalde dat. Nee, ik verwende haar niet. Ik gaf haar wat zij nodig had.

‘Moeten’ eten

Soms hebben kinderen moeite met het concept van het ‘moeten’ eten. Dat hun lichaam dat van hen vraagt. Aan tafel mee-eten is dan vaak niet zo erg, omdat ze wel graag in de nabijheid van ons zijn. Eten of drinken omdat hun lijf hun aangeeft dat ze honger of dorst hebben, dat kan erg lastig voor ze zijn. Dit kan zich ook uiten in het erg of overmatig bezorgd zijn om dik te worden  (kan met de angst voor controleverlies te maken hebben) en ontzeggen zichzelf dan eten, gezond of ongezond, dat maakt niet uit.

Wat je kunt doen is iets lekkers voor jezelf klaarmaken, samen gezellig even op de bank gaan zitten en vragen of ze ook wat willen, dat werkt vaak prima. Leg er vooral geen nadruk op. Probeer hun onzekerheid te erkennen en leg ze bijvoorbeeld uit dat we een buik hebben omdat er vanbinnen ingewanden zitten die ruimte nodig hebben. Als we ons uitrekken dan hebben we die ruimte ook nodig en ons lichaam heeft eten nodig om te kunnen functioneren. Soms gewoonweg medisch/anatomisch uitleggen hoe iets werkt kan helpen angst te verminderen.

Voeding is een thema voor veel ouders en kinderen. De antwoorden op alle vragen en zorgen heb ik helaas ook niet. Ik heb hier geprobeerd om aan te geven hoe PDA in relatie kan staan tot voeding en wat mij daarin is opgevallen en heeft geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *